
Dlaczego nasi dziadkowie byli zdrowsi od nas?
W świetle wielu badań i statystycznie dłuższego życia, współczesne pokolenia charakteryzują się częstszym występowaniem chorób przewlekłych, niepełnosprawności i znacznie niższą samooceną stanu zdrowia w porównaniu do wcześniejszych generacji ocenianych w tym samym wieku. Z czego wynika ten paradoks?
Wszak obecnie zdrowie i medycyna to istotne elementy życia, które z racji znacznego rozwoju i zaawansowania wiedzy powinny stać na straży optymalnej kondycji organizmu i jego długowieczności. Statystycznie żyjemy co prawda dłużej, a codziennie zaskakujące nas innowacje i odkrycia na polu medycyny obiecują życie w zdrowiu.
Jednak faktem pozostaje, iż zachorowalność na tzw. choroby cywilizacyjne, czyli wynikające z niewłaściwego trybu życia współczesnych pokoleń, nigdy nie była tak wysoka jak obecnie.
Z czego wynika fakt wszechobecnego występowania cukrzycy, miażdżycy, zawału serca, udaru czy nowotworów w porównaniu do pokolenia naszych dziadków? Jakie czynniki ukształtowały żelazne zdrowie wcześniejszych pokoleń?
Ruch to zdrowie, czyli jak cywilizacja nas unieruchamia
Kilkadziesiąt lat wstecz człowiek był w stałym ruchu. Nie, nie jeździł po świecie, ale był aktywny we własnej przestrzeni życiowej. Praca zawodowa i miejsce zamieszkania wymagały dotarcia wszędzie na piechotę, codzienne czynności domowe także wymagały znacznie większej aktywności niż obecnie.
Co dziadkowie zawdziÄ™czajÄ… takiemu schematowi życia? Nie od dziÅ› wiadomo, że najlepszym lekarstwem na wiele dolegliwoÅ›ci jest aktywność fizyczna. Wzmacnia ukÅ‚ad ruchu i ukÅ‚ad sercowo – naczyniowy, dotlenia caÅ‚y organizm, zapobiega nadwadze i zmianom zwyrodnieniowym.
Z tego względu kilkadziesiąt lat temu młodzi ludzie nie byli dotknięci wadami postawy czy zwyrodnieniami, budując kapitał zdrowotny na późniejsze lata swojego życia.
Nieprzetworzone jedzenie – zdrowie od Å›rodka
Kilka dekad temu pojęcia: zdrowie i medycyna nie były na stałe wplecione w życie codzienne, jednak intuicyjnie prowadzono zdrowy tryb życia. Wyrażone było to m. in. zdrową dietą. Spożywanie nieprzetworzonej, naturalnej żywności bez barwników, konserwantów czy aromatów skutkowało doskonałym zdrowiem.
Duże iloÅ›ci warzyw i owoców rosnÄ…cych bez użycia sztucznych nawozów, mleko prosto od krowy, miÄ™so bez hormonów czy antybiotyków, brak dostÄ™pnoÅ›ci sÅ‚odyczy przesyconych cukrem czy fast foodów ociekajÄ…cych tÅ‚uszczami trans…
Obecnie już najmłodsze dzieci spożywają chemię ukrytą w żywności, co negatywnie odbija się na ich zdrowiu; natomiast ten, który całe życie jadł zdrowo, ma szansę uniknąć wielu poważnych schorzeń, w tym miażdżycy i cukrzycy oraz ich powikłań.
Zanieczyszczenia Å›rodowiska – współczesne przekleÅ„stwo
Obecnie stan zanieczyszczenia wód, powietrza i wód gruntowych niekorzystnie rzutuje na jakość życia. Toksyny pochodzące z zanieczyszczeń środowiska obecne są w żywności, nie sposób ich zatem uniknąć. Astma, alergie, chroniczne schorzenia układu krążenia czy nowotwory generowane zanieczyszczeniami nie stanowiły jednak problemu kilkadziesiąt lat temu, gdy poziom rozwoju przemysłu i komunikacji by znacznie mniejszy.
Stres – wróg publiczny nr 1
Czy kilkadziesiÄ…t lat temu ktoÅ› mówiÅ‚ o stresie? Czy to pojÄ™cie byÅ‚o w ogóle znane? Obecnie stres to główny sprawca zawaÅ‚u czy nowotworów, bardzo negatywnie oddziaÅ‚ujÄ…cy na zdrowie i samopoczucie ludzi. Nerwy w pracy, a szkole, w domu… A kiedyÅ›? Można byÅ‚o żyć bez tego, spokojnie realizujÄ…c siÄ™ na polu rodzinnym i zawodowym. Wiele zatem możemy nauczyć siÄ™ od naszych dziadków, robiÄ…c ukÅ‚on w stronÄ™ wÅ‚asnego zdrowia i dÅ‚ugowiecznoÅ›ci.