Wszystko o serach Korycińskich

Wszystko o serach Korycińskich

Są pewne produkty żywieniowe, które można spotkać w każdym domu. Z pewnością można do nich zaliczyć sery przeróżnego rodzaju. Ser to taki produkt, który może być składnikiem wielu dań i przekąsek. Dodaje się go do zapiekanek, makaronów na patelni, doskonale nadaje się jako przekąska do wina itp. Producentów serów jest bardzo wiele, każdy ser ma inny smak i inne przeznaczenie. Każdy więc może znaleźć dla siebie ulubiony gatunek sera i wprowadzić go do swojego jadłospisu.

Jednym z niezwykle popularnych gatunków sera, jest ser koryciński. To ser o wielu odmianach smakowych, doskonały i niezwykle smaczny. Ma ciekawą historię a to co go wyróżnia, to jego swojski charakter. Jeżeli chodzi o sery korycińskie, cena niejednego pozytywnie zaskoczy.

Nazwa i pochodzenie sera korycińskiego

Ser Koryciński swoją nazwę wziął od miejscowości, w której zaczął być produkowany a mianowicie od Korycina, leżącego blisko granicy z Litwą i Białorusią, na Podlasiu. Przepis na ten ser jest przekazywany z pokolenia na pokolenie od dziesiątek lat, przez gospodynie domowe. Początkowo produkowały go one na użytek własny i swojej rodziny, z czasem stał on się tak popularny w okolicy, że zaczęto produkcję na skalę masową. Powszechnie jest on nazywany “swojskim” serem, ponieważ jest on produkowany w przydomowych serowarniach, w schludnych i sterylnych warunkach. To ser z mleka krowiego, gładki, aksamitny i po prostu pyszny. Co więcej kilka lat temu został on zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, przez Komisję Europejską a także został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co jest wielkim wyróżnieniem. Każde z gospodarstw produkujących ten ser, ma też swoją stronę internetową, gdzie można znaleźć wiele ciekawych informacji na temat sera korycińskiego i jego produkcji. Jeśli kogoś interesuje też zakup wyrobu, którym jest ser koryciński, cena na pewno też będzie widnieć.

Odmiany smakowe w jakich występuje ser Koryciński

Sery Korycińskie stały się bardzo popularne, wśród smakoszów tego typu produktów. Nic więc dziwnego, że produkcja tych serów mocno się rozwinęła i poza tradycyjnym naturalnym serem korycińskim, zaczęto produkować sery smakowe. Jest ich tak wiele odmian, że każdy wśród nich znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Do najbardziej popularnych smaków tych serów, można zaliczyć ser z ziołami prowansalskimi, ser z borowikami, ser z oliwkami, kwaskowaty ser z żurawiną, mocno intensywny w smaku ser z miętą i pieprzem, ser z chrzanem czy ser wędzony, o bardzo wyrazistym smaku. Smaków jest o wiele więcej, a to świadczy o tym, że producenci dbają o stale rosnące potrzeby klientów i starają się nieustannie tworzyć nowe odmiany serów korycińskich.

Gdzie kupić ser Koryciński?

“Swojskie” sery Korycińskie, są produkowane na skalę masową i rozprowadzane nie tylko po Polsce, ale także po całej Europie. Mimo, że są produkowane w małych przydomowych serowarniach, są niezwykle znane i wiele osób je kupuje. Nabyć je można w wielu miejscach, na bazarkach ulicznych, targowiskach, w hipermarketach i małych sklepikach wiejskich. Do tego ser ten można zamówić przez Internet, co jest bardzo nowoczesną propozycją. W takim wypadku cena serów korycińskich, wypada też niezwykle korzystnie, szczególnie przy zakupie większej ilości tego typu serów a to wpływa na zainteresowanie klientów tym produktem. Ser Koryciński można też nabyć na imprezach organizowanych w rejonie jego produkcji, na imprezie “Święto sera”, “Półmaratonie Mlecznym Korycin – Janów – Korycin”, czy na targach serowych, często organizowanych w całej Polsce.

Gdzie kupić ser Koryciński?

Wygląd i kształt korycińskiego sera “swojskiego”, zależy głównie od kształtu cedzaka, w którym przechodzi on trzy etapy dojrzewania. Dzięki dodatkom smakowym, sery mogą się też różnić kolorem. Na etapie dojrzewania sery te zmieniają swoją konsystencję, kolor, zapach i oczywiście smak, dlatego też są tak wyjątkowe sery korycińskie. Cena tych produktów jest uzależniona od ich wielkości i dodatków smakowych, jakie do nich dodano. Ciekawostką jest to, że w niektórych gospodarstwach, można sobie zamówić ser koryciński o indywidualnym smaku, wykonany na konkretne życzenie klienta. Wówczas jednak cena, może być nieco wyższa, niż w przypadku tradycyjnych produktów.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij