Witamina C – najbardziej znana z witamin

Witamina C to jedna z najważniejszych witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najczęściej kojarzona jest ze wspomaganiem odporności, jednak jej rola w organizmie jest znacznie bardziej złożona. Mimo jej znacznej dostępności w przeciętnej diecie, zdarzają się jej niedobory, co wywiera niekorzystny wpływ na zdrowie. Jak zadbać o odpowiednią podaż witaminy C? I dlaczego jest to takie ważne?

Jaka jest rola witaminy C?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to składnik pokarmowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dbałość o zdrowie i medycyna zawdzięczają wiele temu powszechnie występującemu w przyrodzie związkowi chemicznemu. Przeciętna dieta zapewnia odpowiednią podaż witaminy C.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety. Istnieją jednak sytuacje predysponujące do większego jej spożycia – okres zwiększonej zachorowalności na infekcje, ciąża i laktacja, intensywne uprawianie sportu czy przewlekły stres.

Witamina C skutecznie wspomaga odporność organizmu, jednak tylko wtedy, gdy spożywana jest regularnie w ramach profilaktyki. Dostarczenie większych jej ilości dopiero po rozwinięciu się infekcji nie skraca czasu jej trwania. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, czyli podstawowego budulca tkanki łącznej, ponadto ułatwia wchłanianie żelaza, pośrednio zapobiegając anemii.

Przyspiesza gojenie się ran, ogranicza krwawienia i powstawanie odleżyn. Jako niezwykle silny antyutleniacz ogranicza szkodliwy wpływ wolnych rodników. Bezpośrednio prowadzi to do ograniczenia rozwoju chorób cywilizacyjnych – miażdżycy, zawału serca, udaru czy nowotworów oraz spowalnia proces starzenia.

Skąd czerpać witaminę C?

Witamina C jest powszechnie występującą w żywności witaminą, należy jednak pamiętać, iż obróbka termiczna, suszenie, pasteryzacja i sterylizacja, a także długotrwałe przechowywanie świeżych produktów obniżają jej zawartość.

Najbogatszym źródłem witaminy C jest bez wątpienia acerola, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka oraz rokitnik. Najlepiej spożywać te produkty w formie jak najmniej przetworzonej – jako świeże owoce czy soki. Inne, powszechnie znane i łatwo dostępne produkty spożywcze obfitujące w witaminę C to:

– kiszona kapusta
– papryka
– kiwi
– truskawki
– cytrusy
– papaja
– jagody goji
– natka pietruszki
– jarmuż
– kiwi
– wątróbka cielęca i wołowa
– ostrygi

Warto włączyć jak najwięcej wymienionych produktów do codziennej diety, przekładając takie naturalne źródła witaminy C ponad syntetyczne suplementy.

Zastosowanie witaminy C

Witamina C znalazła szereg zastosowań w kosmetyce. Jako bardzo silny przeciwutleniacz spowalnia procesy starzenia i chroni skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto wspomaga syntezę kolagenu oraz kwasu hialuronowego oraz ogranicza degradację włókien kolagenowych i elastynowych. Dba zatem o wszystkie potrzeby dojrzałej skóry: wygładza i spłyca zmarszczki, ujędrnia i przywraca blask.

Ponadto redukuje przebarwienia. Stosowana jest także w kosmetykach redukujących rozstępy czy w peelingach chemicznych. Witamina C pobudza mikrokrążenie oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega zatem powstawaniu naczynek oraz nadmiernych rumieńców. Wspomaga regenerację skóry, działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia odporność skóry.

Jako silny przeciwutleniacz, kwas askorbinowy i jego bliskie pochodne znalazły także zastosowanie w przemyśle spożywczym. Oznaczane symbolem E300 – E304 chronią produkty przez zmianą barwy oraz zapobiegają jełczeniu tłuszczów.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij