Właściwości zdrowotne kawy, jak przygotować kawę aby była najzdrowsza

Właściwości zdrowotne kawy, jak przygotować kawę aby była najzdrowsza?

Nie potrafisz rozpocząć dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? A może pijesz kilka kubków dziennie i obawiasz się, że nie jest to zbyt zdrowe? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość – kawa posiada właściwości zdrowotne, które sprawiają, że możesz ją pić… na zdrowie! 

Czy kawa jest zdrowa? Właściwości kawy

Kawa to z jednej strony sposób na pobudzenie, a z drugiej relaksujący rytuał. Jedna, dwie, trzy filiżanki dziennie – czy konieczny jest umiar? Od razu mamy dobrą wiadomość – stwierdzenie, że picie kawy jest niezdrowe, to mit. Należy jedynie zachować rozsądek, ponieważ, jak to bywa w przypadku większości produktów, nadmiar może szkodzić. Zaleca się, aby przyjmować maksymalnie 400 mg kofeiny w ciągu dnia (jedna filiżanka dostarcza ok. 57 mg kofeiny).

A jakie są właściwości zdrowotne kawy? W tych ciemnych ziarenkach znajdują się polifenole, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Picie kawy poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, a także wątroby! Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz pozytywnie wpływa na mózg, co może hamować proces rozwijania się Alzheimera. 

Oprócz tego kawa pobudza, dodaje energii, a także poprawia pamięć i koncentrację. Przy czym, w przeciwieństwie do napojów energetycznych, jej działanie jest długotrwałe. 

Sposoby przygotowania kawy

Przygotowanie zdrowej kawy opisuje Java Coffee, palarnia, która w swojej ofercie ma zarówno kawę do parzenia w ekspresie, jak i alternatywnymi metodami. A która z nich jest najzdrowsza? 

Eksperci zalecają przygotowanie kawy w ekspresie ciśnieniowym, ponieważ wtedy najkrócej pozostaje w gorącej wodzie. To sprawia, że mniej szkodliwych substancji przedostaje się do filiżanki. Nie zaleca się natomiast parzyć kawy z fusami, ponieważ wtedy w kubku powstaje zawiesina, która może podrażniać żołądek i wątrobę. Należy wystrzegać się takiej kawy zwłaszcza rano, gdy masz w zwyczaju pić ją na czczo. Jeśli nie posiadasz ekspresu, zastanów się nad parzeniem metodą alternatywą, przy użyciu Drippera, Chemexu, Aeropressu czy Slowpresso. 

Istotną kwestią są także dodatki. Najlepiej byłoby pić czarną, aromatyczną kawę, bez niczego. Cukier, oprócz tego, że jest wszechobecny w naszej diecie, co jest szkodliwe dla zdrowia, dostarcza dodatkowych kalorii. A co z mlekiem? Tutaj nie ma zgodności. Niektórzy badacze dowodzą, że kwasy zawarte w kawie reagują na białko mleka, utrudniając trawienie. Inni natomiast przekonują, że nie ma to żadnego znaczenia dla organizmu. 

Kawa mielona czy rozpuszczalna? Jaka jest najzdrowsza?

Pozostaje jeszcze kwestia tego, jaką kawę wybrać, aby była najzdrowsza. I opcje są dwie: rozpuszczalna lub mielona. Kawa rozpuszczalna posiada opinię niezdrowej, aczkolwiek nie jest ona poparta twardymi dowodami. Nie da się jednak ukryć, że posiada mniej kofeiny oraz substancji aktywnych, przez co nie będzie wykazywać takich właściwości zdrowotnych, jak mielona. Ponadto w bardzo dużym stopniu różni się smakiem, co sprawia, że ci, którzy kawę piją dla przyjemności, prędzej skuszą się na mieloną. 

A jeśli chcesz mieć pewność, że wybierasz najzdrowszą kawę, kupuj ją w palarniach kawy, gdzie całe ziarna są na bieżąco wypalane i możesz zmielić je bezpośrednio przed przygotowaniem.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij