Ile gotować szparagi, jak ugotować ziemniaki… Porady kulinarne

Ile gotować szparagi, jak ugotować ziemniaki… Porady kulinarne

Nie każdy musi mieć naturalny talent do gotowania. Na szczęście wiele przydatnych wskazówek można dziś znaleźć w internecie. Dzięki nim dowiemy się, jak coś ugotować, żeby było to wykonane poprawnie. Nie brakuje porad dotyczących przyrządzania szparagów, ziemniaków lub innych warzyw. Jakie są popularne porady kulinarne? Co warto wiedzieć, zanim zaczniemy gotować?

Porady kulinarne – gdzie szukać?

Wskazówek dotyczących gotowania nie brakuje, wszystko zależy od tego, jakiej konkretnie informacji szukamy. Porady kulinarne w serwisie stoliczku.pl to nie tylko praktyczne wskazówki jak gotować warzywa, ale też przepisy, np. na pesto. Podczas przyrządzania potraw, warto korzystać ze specjalnych trików, które usprawnią gotowanie i dzięki nim potrawy będą smaczne. Z takich wskazówek podczas przygotowywania potraw dobrze jest skorzystać?

Jak gotować szparagi?

Szparagi to ulubione warzywa wielu osób. Często stanowią dodatek do różnych potraw. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, żeby były smaczne i nie straciły swoich drogocennych właściwości. W przypadku zielonych szparagów nie ma konieczności, by je obierać. Wystarczy odciąć zdrewniały końcówki. Jeżeli chodzi o białe szparagi, te trzeba obrać z włókien. Pomocny przy tym będzie niewielki nożyk lub obieraczka do warzyw. Następnie trzeba odciąć zdrewniałe końcówki. A jak gotować szparagi? Najlepiej pionowo. Należy wstawić je do wysokiego garnka i zalać wodą tak, by wystawały jedynie główki warzyw. Do tego trzeba dodać łyżeczkę soli, cukru i trochę masła. Zielone szparagi trzeba gotować ok. 3 minuty, białe dłużej, bo ok. 7 minut. 

Jak gotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków nie powinno być dla nikogo trudne. Wystarczy je obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Różne są gatunki ziemniaków, niektóre gotują się krócej, inne dłużej. Należy więc samodzielnie sprawdzać, kiedy będą już miękkie, by je odcedzić. 

Jak gotować makaron?

Gotowanie makaronu też zależy od tego, o jakim rodzaju mowa. Najlepiej trzymać się tego, co jest napisane w instrukcji. Warto jednak zastosować pewien trik, żeby uniknąć sklejenia makaronu. Do wody można dodać odrobinę oliwy z oliwek, wówczas problem ten zniknie. 

Jak pozbyć się zapachu kalafiora?

Nie wszyscy lubią zapach gotowanego kalafiora. Unosi się on na całe mieszkanie, kiedy warzywo znajduje się we wrzącej wodzie. Na szczęście można tego uniknąć. Jak? Wystarczy na chwilę umieścić w garnku skórkę chleba, ale wysuszoną lub liść laurowy. Wówczas nieprzyjemny zapach zniknie. 

Jak przywrócić aromat kawie?

Czasami zdarza się tak, że kawa może pozostać otwarta, wówczas wietrzeje i traci swój wyjątkowy aromat. Można jednak temu zapobiec. Wystarczy do kawy wrzucić kostkę czekolady i zamknąć opakowanie na dwie doby. 

Piana z białek na szybko – jak?

Jeśli musimy na szybko ubić pianę z białek, wystarczy dodać do nich odrobinę soli. Po chwili otrzymamy piękną, okazałą pianę, którą będziemy mogli wykorzystać np. do ciasta. 

Katarzyna Malinowska

Katarzyna Malinowska

Dietetyczka kliniczna z doświadczeniem w pracy z pacjentami o różnych schorzeniach. Autorka artykułów na temat zdrowego odżywiania i suplementacji. Wolny czas spędza na eksperymentowaniu z nowymi przepisami kulinarnymi.

Artykuły: 43

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *