Jak zrobić zakwas z buraków

Jak zrobić zakwas z buraków?

O tym, że buraki posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, wie chyba każdy. Tylko jednocześnie wprowadzenie ich do codziennej diety wydaję się trudne. A wystarczyłoby regularnie pić zakwas z buraków. Przedstawiamy, jak go przygotować i dlaczego warto. 

Zakwas z buraków – właściwości

Na zachętę mamy informację, że w 100 g zakwasu z buraków jest ok. 12 kcal. A oprócz tego, cała masa witamin oraz składników mineralnych. Buraki to bogate źródło błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu oraz wapnia. Znajdziesz w nich witaminę A, E, C, K, B1 B2 oraz B6. Swój kolor zawdzięczają betainie, która jest barwnikiem wykazującym silnie właściwości antyutleniające

Natomiast kiszenie, podczas którego powstaje zakwas z buraków, sprawia, że w tym cennym napoju tworzy się kwas mlekowy, będący naturalnym probiotykiem. Co ciekawe, proces kiszenia sprawia także, że ilość witaminy C oraz kwasu foliowego wzrasta prawie dwukrotnie.

Zakwas z buraków uznawany jest za naturalny antybiotyk, które podnosi odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Obniża poziom złego cholesterolu, wykazuje silne działanie krwiotwórcze. Co ciekawe, działa uspokajająco, ułatwia zasypianie, a także wspomaga pamięć. Niejednego ucieszy informacja, że jest dobrym sposobem na… kaca. 

Jak zrobić zakwas z buraków?

Przygotowanie zakwasu z buraka nie jest wymagającym, pracochłonnym zajęciem, przez większość czasu robi się „sam”, o czym zaraz się przekonasz. Aczkolwiek, ostrzegamy, że jeśli nie zastosujesz się precyzyjnie do naszych wskazówek, może się nie udać. Jednocześnie mamy prostsze rozwiązanie. Zakwas z buraków możesz też kupić gotowy m.in. na spichlerz-zdrowia.pl, dzięki czemu będziesz mógł od razu rozpocząć jego picie.

A jeśli masz trochę czasu, zabierz się do dzieła. Potrzebujesz ok. 2 kg buraków, najlepiej ekologicznych lub ze sprawdzonego źródła. Przygotuj 4 l przegotowanej wody, 4 łyżki soli, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych oraz 6-8 ząbków czosnku.

Buraki obierz i pokrój na grubsze plastry. Układaj warstwami w dużym słoiku, przekładając przyprawami. W wodzie rozpuść sól, zalej nią buraki tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię. Jeśli wypłyną, konieczne jest ich dociśnięcie. Szczelnie zakręć słój i odstaw go w ciepłe miejsce.

Kiszenie trwa najczęściej od 5 do 7 dni. W pierwszych dniach pojawi się biała piana, należy ją zebrać, ponieważ inaczej może spleśnieć, a gdy tak się stanie, całość trzeba będzie wyrzucić. 

Gdy zakwas jest gotowy, przecedź napar do wyparzonego słoika i przechowuj go w lodówce. 

Jak wykorzystać zakwas z buraków?

Najlepszy sposób to picie codziennie rano szklanki zakwasu z buraków. To świetna metoda na pobudzenie, dla wielu osób będzie to dobry zamiennik kawy. Taki zakwas posłuży też jako baza do barszczu. 

Co istotne, nie wyrzucaj kiszonych buraków. Możesz zblendować je z bulionem na gładką zupę krem, wykorzystać do gulaszu lub zrobić z nich pyszną surówkę. 

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij